22 Juli

SYNOPSIS

Norway’s darkest day. Deze nieuwe Noorse serie vertelt het verhaal over de aanslagen in Oslo en Utøya op 22 juli 2011 vanuit het standpunt van journalisten, politie, medisch personeel en burgers.

Winnaar van 6 Gullruten Awards (de Noorse Emmy’s):
Best drama series
Best Script (Sara Johnsen)
Best Director (Pål Sletaune)
Best Sound design (Tormod Rignes and Johan Pram)
Best Costume (Kristine Barlow and Marit Sætren)

Op 22 juli 2011 ontplofte in een auto in het regeringscentrum van Oslo een zware, zelfgemaakte bom. Acht mensen werden gedood en tientallen raakten gewond. Terwijl de hulpdiensten arriveerden, voer de 32-jarige Anders Breivik naar het nabijgelegen eilandje Utøya, waar de jeugdleden van de Noorse Arbeiderspartij een zomerkamp hadden. Hij opende het vuur en vermoordde 69 jongeren.

De bekroonde dramaserie 22 juli volgt de mensen die direct in actie kwamen op deze vreselijke dag; die de gewonden verzorgden, de doden begroeven, de rouwenden troostten en de schuldigen straften. Een indrukwekkend en aangrijpend verhaal – met fictieve karakters, maar gebaseerd op nauwgezet onderzoek – over menselijke offers en bewonderenswaardige inzet. Over hoe het mogelijk is menselijk te blijven in een onmenselijke situatie.

RELEASE DATE
  NU VERKRIJGBAAR OP DVD
GENRE
  crime, drama
SCENARIO
PRODUCTIE
  NRK
JAAR 2019
LAND
  Noorwegen
TAAL
  Noors
ONDERTITELING
  Nederlands
LENGTE 6 x 60 min
KIJKWIJZER
DISC FORMAAT
  DVD
TRAILER