Les uns et les autres

SYNOPSIS

Deze zomer biedt Lumière u de kans om de Franse klassieker LES UNS ET LES AUTRES te (her)ontdekken.

Ten tijde van zijn release was LES UNS ET LES AUTRES een enorm succes,  hij groeide uiteindelijk uit tot één van de iconische titels van de Franse cinema van de jaren tachtig.

Maar klassiekers moeten gezien kunnen worden, en de laatste jaren was deze film zo goed als onzichtbaar geworden. De 35mm kopieën waren uiteraard reeds lang uit circulatie verdwenen, maar raakten ook niet vervangen door digitale kopieën waardoor bioscopen hem eenvoudigweg niet meer konden vertonen. Ook de DVD is al enkele jaren ‘out of print’. Niet te verwonderen dus dat de film bij vele filmliefhebbers op het ‘most wanted’ lijstje is terechtgekomen.

Nu is er dus de restauratie, beeld en geluid in hun oorspronkelijke luister hersteld, waardoor LES UNS ET LES AUTRES een nieuw leven kan gaan leiden.

De film volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Madga en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Les uns et les autres – met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen – is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via WOII en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt. De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt; de dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de – tijdens het draaien opgenomen – score van Michel Legrand en Francis Lai. De laatste schreef de muziek voor de meeste van Lelouchs films.

RELEASE DATE
  NU VERKRIJGBAAR OP DVD
GENRE
  drama
PRODUCTIE
  Claude Lelouch
JAAR 1981
LAND
  Frankrijk
TAAL
  Frans
LENGTE 184 min
KIJKWIJZER
DISC FORMAAT
  DVD